25 juli 2016

P16 Proloog


De voorbereidingen voor de Pyreneeënreis beginnen een hele tijd geleden. Eigenlijk al in 1988, als tijdens de eerste gezamenlijke reis [en tevens Moeder aller fietsvakanties] het plan ontstaat om ‘coast to coast’ te fietsen. Dan nog in de Verenigde Staten, drie maanden lang én met partners en evt kinderen. Dit alles wordt al snel losgelaten, maar een eenvoudiger variant, bijvoorbeeld door de Pyreneeën, blijft een wens. Bijna tien jaar geleden deed ik een oproep om dit plan uit de kast te halen, maar op dat moment was de timing niet goed. Drie jaar geleden reden we met een andere groep van Genève naar Nice en dat wakkerde het vuur weer aan. Enthousiast van het idee van A nar B te fietsen en ambitieus om en dergelijke tocht tot in de puntjes voor te bereiden.

Na de zomer van 2015 nodigde ik Willem uit om –naast een etentje met onze partners erbij- dit plan vlot te trekken. Immers: in 1987 ging hetook lopen toen we samen een tochtje maakten. De contouren stonden al snel (‘van Bilbao naar Gerona’) en we wisten ook waar we wilden beginnen qua groep.  De harde kern (Jeroen, Willem, Nico en ik) waarmee we al sinds 1991 in verschillende samenstellingen hebben gereisd. En de afgelopen jaren is daar mijn broer ook weer bij aangesloten.


Deze vijf kwamen eind november bijeen in Bussum bij Jeroen en al snel waren we het erover eens dat we deze groep niet veel groter wilden hebben. Voor de zesde man was een aantal gegadigden van fietsvrienden waarmee we al eerder op stap waren, maar die haakten om verschillende redenen af. Dus was er ruimte voor nieuw bloed. Frans bracht deze aan in de vorm van Stephan. Een ‘jonge hond’ (47) uit Bloemendaal die ook aan hardlopen en schaatsen deed. Deze zes zouden het gaan doen.

Begin december gaven Jeroen, Willem en Sjaak de reis een enorme boost. De globale route werd gezamenlijk vastgesteld. Daarna werden de hotels gezocht en -boekt en de definitieve route gemaakt. Een paar dagen later de vluchten en daarmee was het in feite al geregeld. Wat daarna volgde was vooral ‘voorpret’. Een facebookpagina, een paar gezamenlijke trainings- en kennismakingsrondjes, een WhatAppgroep, veel mailtjes, de nodige Stravaritjes ter voorbereiding en een sessie om de puntjes op de ‘i’  te zetten.




Na zoveel jaren weet je wel wat je aan elkaar hebt en waar ieders kracht ligt. Voor mij ligt dat in de route(planning) en het maken van het routeboek was een tijdrovende maar tegelijk ook heerlijke klus. Op 30 juni leverden we de spullen bij Jeroen in, die een dag later samen met Nico met de auto vertrok naar het zuiden. De andere vier vlogen op zaterdag 2 juli naar Bilbao, alwaar we op de luchthaven elkaar ontmoetten.  De reis kon beginnen.

Geen opmerkingen :